afectiuni cronice

afecțiuni ale tendonului lui ahile

În această categorie intră câteva afecțiuni inflamatorii și degenerative, incluzând tendinite, tendinoze și tendinita inserțională (entezita). Ele pot fi rezultatul unei răniri acute, declanșată de o supraîncărcare funcțională sau unor microtraume cauzate de încălțămintea necorespunzatoare, antrenament intens sau exerciții efectuate la temperaturi scăzute. 

Inițial, simptomele tind să se înrăutățească ȋn timpul repaosului, după care trec după mișcare (primii pași de dimineață pot fi ȋn mod special inconfortabili). După ceva timp, durerea e posibil să nu se mai diminueze după mișcare, împiedicând sever mersul pacientului. În timp, stresul din porțiunea distală a tendonului poate duce la inflamația bursei pre-ahiliene, complicând mai tare situația clinică.

Diagnosticul se bazează pe localizarea durerii (de obicei din jurul inserției tendonului pe calcaneu), cât și pe inflamația și roșeața pielii. Acești indicatori sunt de obicei completați de o ecografie, folosită pentru a determina cu exactitate locația și extinderea leziunii.

Tendinopatiile necesită un tratament delicat, iar șansele de succes variază ȋn funcție de severitatea rănii și de timpul scurs de la declanșarea primelor simptome. Cu toate astea, formarea unui plan de reabilitare eficient este important, deoarece nici etapele tardive, mai puțin severe ale acestei afecțiuni nu trebuie ignorate.

fasciita plantară și pintenii calcaneeni

Fasciita plantară este o tulburare cu privire la structurile de țesut conjunctiv fibros care provin din tuberozitatea calcaneană și se inseră ȋn capetele metatarsiene.

În timpul fazei de sprijin a mișcărilor de mers și alergare, fascia plantară este întinsă ȋn mod semnificativ, provocând un nivel ridicat de stres ȋn jurul inserției pe tuberculul medial al calcaneului. De-a lungul timpului, calcifierea poate avea loc de-a lungul lungimii acestei benzi rezultând în apariția pintenilor . Prezența acestor pinteni nu este legată ȋn mod necesar de prezența durerii, pintenii fiind adesea descoperiți din întâmplare ȋn timpul razelor X pentru alte leziuni care nu au cauzat pacientului nicio durere, ȋn timp ce unii pacienți prezintă o fasciită plantară foarte dureroasă ȋn absența unui pinten. 

Aceasta condiție este comună ȋn rândul sportivilor implicați ȋn alergat, dans, tenis și baschet, mai ales ȋn cazul ȋn care aceștia au crescut încărcătura prea repede ȋn timpul antrenamentului. 

Aceasta poate, de asemenea, să afecteze persoanele ȋn vârstă care au început să poarte pantofi plați, cei care sunt supraponderali, oamenii care trebuie să poarte pantofi neadecvați la locul de muncă și cei cu neregularități ȋn plante (picioare plate, tălpi dure și cei cu o tendință de hiperpronație). În general vorbind, această condiție tinde să fie cronică, deoarece este adesea trecută cu vederea sau neglijată de suferinzi timp de câteva luni, timp ȋn care ea se agravează.

Simptomele constă de obicei, ȋn dureri severe ȋn timpul primilor pași ai zilei, care se îmbunătățesc treptat după o anumita mișcare, înainte de a se agrava din nou, mai târziu. Tumefierea poate fi de asemenea prezentă ȋn jurul zonei afectate. Nu este neobișnuit ca pacienții să experimenteze deficite de putere și extensibilitate.

Radiografiile, ecografia și eventual, electromiografia sunt utile pentru stabilirea unui diagnostic. Electromiografia este deosebit de utilă ȋn cazul ȋn care există vreo senzație de amorțeală sau paralizie din cauza compresiei pe nervul asociat. 

Pe termen scurt, pacientul trebuie să se oprească din orice activitate sportivă (cu excepția înotului și ciclismului) și să încerce să reducă efectul factorilor predispozanți (evitarea purtării încălțămintei nepotrivite sau a pierderii ȋn greutate, de exemplu). Folosirea tălpilor interioare poate ajuta la corectarea oricăror anomalii ale arcului plantar. Terapia cu unde de șoc poate fi foarte eficientă ȋn reducerea inflamației ȋn aceste condiții.

neuromul lui morton

Neuromul lui Morton este adesea atribuită tumefierii ȋn ramurile nervului plantar care se află între al doilea și al treilea, respectiv al treilea și al patrulea metatars. Compresiunea acestor nervi între capetele metatarsiene poate fi cauzată de microtraume care rezultă din utilizarea încălțămintei neadecvate (pantofi înguști ȋn special).

Pacienții prezintă de obicei un debut brusc al durerii, de multe ori comparat cu un șoc electric. Amorțeala este de asemenea, ȋn mod frecvent prezentă ȋn cele două degete afectate.

Diagnosticul este ȋn esență clinic, dar poate fi confirmat printr-o ecografie sau o scanare RMN. Tratamentul inițial este conservator, dar ȋn cazurile severe, unde este necesară intervenția chirurgicală, neuromul este eliminat.

2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.