afectiuni cronice

durerea cronică lombară

Lombalgia este un termen general care se poate referi la o varietate largă de condiții, de la degenerarea discurilor intervertebrale, la sciatică și cruralgie, precum și alte condiții care afectează discurile intervertebrale și nucleul lor interior. 

Din cauza complexității acestor condiții, ele sunt adesea greu de diagnosticat și mai greu de tratat. Suntem o echipă de kinetoterapeuți, bine pregătiți pentru a trata durerile de spate cronice. 

Pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că vindecarea dureri persistente de acest tip poate fi un proces de lungă durata în sine. Munca în sala de kinetoterapie și hidrokinetoterapia sunt cruciale în tratarea durerii de spate pe termen lung. 

De asemenea abordările complexe ce includ elongații vertebrale mecanice, fizioterapie TECAR WINBACK, electroterapie wireless, și o serie de tehnici osteopate și de Reeducare Posturală Globală fac că centrul nostru să fie unic în Brașov. 

spondiloliza și spondilolisteza

Spondilolisteza se referă la un defect în morfologia coloanei lombare. Acest lucru se întâmpla atunci când istmul vertebral (o fâșie subțire de os care leagă fațetele superioare și inferioare ale coloanei vertebrale) se deformează și permite alunecarea vertebrelor una peste cealaltă. Aceasta poate fi anterioară – anterolisteza sau posterioară – retrolisteza. În cazul în care problema este bilaterală, stabilitatea posterioară este pierdută și apare o alunecare anterioară a vertebrei L5 (în majoritatea cazurilor) în raport cu sacru. 

Cauza nu este pe deplin cunoscută, dar unii cercetători cred că unele persoane pot avea pur și simplu o slăbiciune congenitală a istmului. Microtraume repetitive sau o singură traumă severă poate provoca declanșarea acestei afecțiuni. 

Această afecțiune este principala cauză de dureri de spate în zona joasă la adolescenți și tineri sportivi. Această problemă este în esența benignă, dar tinde să avanseze de-a lungul anilor și să fie o cauza de instabilitate la nivelul coloanei vertebrale lombare. Din acest motiv, este bine să fie ținută sub observație. 

Primul pas este de diagnostic clinic, cu toate că mai multe teste ar putea fi necesar să fie efectuate pentru a confirma acest diagnostic, dar o radiografie a regiunii lombosacrale este de cea care susține un diagnostic clinic. 

În cazurile mai avansate, listeza poate provoca stenoza, ducând la compresia nervului și apariția tuturor problemelor ce origina de aici. Terapia conservatoare este preferată și constă în consolidare, exerciții care reduc mișcările de alunecare ale corpului vertebral, creșterea retroversiei bazinului și reducerea lordozei lombare. Că urmare a acestui fapt, terapia fizică și terapile manuale sunt folosite, în funcție de manifestarea clinică a bolii. 

stenoza canalului lombar

Stenoza canalului lombar reprezintă îngustarea diametrului antero-posterior și transversal al canalului spinal. Simptomele sunt: parestezii, durere, disconfort, slăbiciune și senzație de greutate în picioare. Intermitent dificultățile senzorio-motorii în timpul mersului sunt similare cu cele care rezultă din insuficiența vasculară cronică. Aceste probleme pot afecta un picior sau ambele și pot apărea fie după o perioada îndelungata de timp petrecut în picioare, sau chiar și după o scurtă plimbare. 

În timpul consultului de specialitate, medicii vor fi conștienți de amplitudinea limitată de mișcare a zonei lombare și va solicita probabil o radiografie în cazul în care suspectează că stenoza este cauza acestei limitări. CT-ul și RMN-ul pot permite diagnosticarea mai precisă a intensității stenozei. 

Recuperarea va dura cel putin 2 luni, cu 2-3 ședințe pe săptămâna în piscină, sala de kinetoterapie, însotite de tratamente osteopatice. Este foarte important să se realizeze masaje pentru relaxarea regiunii dorsale și lombare, precum și întinderea mușchilor lanțului posterior și exerciții de baza de stabilitate. 

Tratamentul chirurgical trebuie să fie luat în considerare că plan de rezervă și trebuie efectuat când apare impotența motorie pe membrul afectat. 

2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.