cot, pumn, mana

Cotul este articulația de la mijlocul membrului superior. Ne permite să deplasăm mâna la diverse distanțe de corp, iar din acest motiv o restricție a mișcării în articulația cotului poate fi foarte un handicap serios. Cotul este format din humerus (osul brațului), radius și ulna (oasele antebrațului).

Ligamentul colateral lateral este principalul stabilizator al cotului țn timp ce ligamentul colateral median controlează flexia și extensia. Capsula articulară asigură spațiul necesar mișcării coltului iar mușchii care se insera în zona cotului îi asigură funcționalitatea. Patologiile cotului pot afecta folosirea întregului membru superior permanent. Aproape toate activitațile sportive pot afecta intr-un grad mai mare sau mai mic cotul.

Anatomia articulației pumnului este una extrem de complexă, probabil una dintre cele mai complexe din corpul uman. Este formată din oasele antebrațului (radius și ulna) și 8 oase carpiene (scafoid, semilunar, piramidal, pisiform, trapez, trapezoid, capitat, osul cu cârlig). Aceste oase și articulațiile aferente ne permit sa ne folosim mâinile într-o maniera foarte diversă. încheietura mâinii, este o articulație foarte versatilă care ne permite să ridicam, să susținem și în același timp să manipulam obiectele din jurul nostru.

Mâna este formată din 5 oase metacarpiene care formează scheletul palmei si 14 falange care formeaza degetele. Accidentările mâinii sunt mai puțin comune decât cele ale umărului și cotului, dar din cauza naturii lor pot deveni foarte frustrante.

cuprins

2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.