afectiuni frecvente

dislocarea rotulei

Este o leziune comuna a genunchiului fie in urma unui traumatism sportiv fie o predispozitie congenitala.

In urma unei intinderi exagerate a articulatiei apare o instabilitate, sentimentul ca “ceva nu este la locul lui” precum si durere, inflamatie si dificultate in miscare.

In cazul in care poate fi tratat conservativ, folosim tonifierea musculaturii pentru a creste forta si a reduce durerea. In cazurile in care operatia este necesara (artroscopia de regula) avem un program de recuperare post-operator realizat pentru a reveni in forma si pentru a preveni o noua leziune.

entorsa si luxatia genunchiului

Entorsele genunchiului ocupa un procent mare in accidentarile genuchiului, cu precadere in randul jucatorilor de fotbal, baschet, volei, schiorilor, dar la fel de bine poate apare si in accidentarile din trafic.

Majoritatea persoanelor ce sufera o astfel de accidentare prezinta o inflamatie a genunchiului si/sau durere in articulatie, medicii nostri sportivi fiind experti in tratarea lor. Luxatiile de genunchi aduc in plus rupture ligamentare sau capsulare ce vor crea o instabilitate majora la nivelul genunchiului. In functie de cantitatea daunelor suferite de genunchi acestea pot fi categorisite in 3 grade diferite: usoare, medii sau grave.

Daca ai suferit o entorsa sau banuiesti o luxatie la nivelul genunchiului, incearca sa aplici comprese cu gheata cat mai repede posibil si programeaza o consultatie la madicul specialist pentru a primi un diagnostic corect.

fractura de platou tibial

Aceste leziuni sunt observate frecvent in sport, in special in ski.

Pacientii acuza de obicei, durere, edem si limitarea miscarii in genunchi , similar cu leziuni LCL, desi fara instabilitatea asociata.

Operatia se recomanda foarte rar in aceasta situatie cu o perioada de imobilizare, urmata apoi de un program de reabilitare sportiva suficient de lung pentru a trata durerea de genunchi, astfel incat sa ii permita pacientului sa aiba o viata normala.

fractura rotulei

La acest tip de traumatism, durerea, inflamatia si limitarea miscarii genunchiului apar imediat. 

Tratamentul conservativ de regula incepe cu imobilizare, apoi prin hidrokinetoterapie si gimnastica de recuperare cu scopul de a reduce durerea prin intarirea musculaturii.

Interventia chirurgicala poate fi necesara in cazul in care patela este fragmentata sau dislocata. In acest caz programul nostru post operator te ajuta sa te recuperezi complet intr-un interval de aproximativ 3 luni. 

leziunea ligamentului incrucisat anterior

Intalnim des leziuni ale ligamentului incrucisat anterior si din acest motiv putem sa va oferim un sprijin important in stabilizarea genunchiului fara operatie.

De obicei, aceste accidentari se manifesta prin durere intensa, inflamatie, instablitatea genunchiului si miscare limitata in articulatie, simptome pentru care centrul nostrum este specializat in tratarea lor.

In cazurile in care recuperarea medicala nu este suficienta este necesara o interventie chirurgicala pentru a stabiliza leziunea si a recapata functia genunchiului.

leziunea ligamentului incrucisat posterior

Leziunile ligamentului incrucisat posterior sunt mai rare decat cele ale ligamentului incrucisat anterior si survin mai ales in urma accidentelor de circulatie. Simptomele de asemenea sunt mai putin severe, durerea si inflamatia genunchiului poate aparea mai tarziu dupa accidentare, facand astfel diagnosticarea mai dificila.

leziunile cartilajului

Problemele cartilajului articular sunt comune din cauza repetarii anumitor miscari gresite sau din cauza traumatismelor repetate. Eroziunea severa a cartiajului, este numita condropatie si cauzeaza o alunecare deficitara a capetelor osoase.  Acest lucru determina durere, inflamatie si dificultate in miscare. Daca ai fost diagnosticat cu o degenerare serioasa a cartilajului la o articulatie precum genunchiul trebuie sa fi informat ca recuperarea poate fi un proces foarte lung.

Dupa un examen clinic, doctorul va prescrie un examen RMN care poate identifica locul si gradul leziunii.  

Au fost identificate patru stadii ale condropatiei cu grade crescatoare de severitate, in functie de care, difera abordarea terapeutica: tratamentul conservator poate fi folosit pentru leziunile usoare iar interventia chirurgicala este de regula potrivita pentru stadiile mai severe.

Obiectivul este intotdeauna stabilizarea articulatiei pentru oprirea cercului vicios care duce la degenerearea articulatiei. Programul de recuperare va fi stabilit in functie de locul si gradul leziunii. Intentia este de a ameliora durerea, de a reface tonusul si anduranta grupelor de muschi specifice ce joaca un rol protector important.

leziunile ligamentului colateral medial/lateral

Aceste tipuri de leziuni sunt, de obicei, consecinta unei miscari exagerate de extensie a piciorului in urma unui impact puternic.

Severitatea simptomelor resimtite este in raport direct cu intensitatea traumatismului, cu gradul rupturii ligamentului, determinand intensitatea durerii, inflamatia si instabilitatea genunchiului.

Tratamentul este de asemenea in fuctie de severitatea traumatismului, fiind si situatii in care interventia chirurgicala nu poate fi evitata. Totusi te putem ajuta sa te recuperezi prin intermediul hidrokinetoterapiei, kinetoterapiei si fizioterapiei intr-un mod dynamic ce are ca principal scop recastigarea mobilitatii si stabilitatii si revenirea ta la un stil de viata normal.

leziunile meniscului

Leziunile meniscului acopera o gama vasta de traumatisme ale genunchiului si pot cauza tipuri diferite de durere in functie de cauza. Traumatismele sportive de obicei cauzeaza durere ascutita in genunchi, in timp ce leziunile datorate miscarilor banale sau degenerarii cartilajului sunt de regula asociate cu durere surda care se declanseaza in timpul anumitor miscari.

In mod normal doctoral specialist iti va recomanda un examen RMN sau CT pentru a observa ce se intampla la nivel musculo-scheletal, inainte de a incepe programul de recuperare bazat pe kinetoterapie, fizioterapie si hidrokinetoterapie pentru tratarea genunchiului si a cauzelor.

ruptura de tendon de patela si cvadriceps

Aceasta este o afectiune extrem de severa, afectand in mod deosebit atletii si pe cei care sufera de tendinite degenerative. Rupturile pot fi partiale sau totale, deși toate sunt însoțite de dureri severe de genunchi, edem și dificultăți în extinderea articulației.

La Kinetic Plus tratăm rupturile parțial conservativ, în primul rând prin reducerea durerii și a edemului, apoi creșterea forței musculare, înainte de a repune în cele din urmă pacientul sa ajunga la amplitudinea completa de miscare.

Din nou, în cazuri chirurgicale, in colaborare cu medical specialist chirurg ortoped planificam un program eficient de reabilitare post-chirurgicala pentru a te pune pe picioare.