afectiuni cronice

coxartroza

Afecțiunea este inclusă în zona patologiei degenerative, care implică procesele de uzură a capetelor articulare, așa-numitele artroze.

Aceste procese degenerative atrag după sine o încercare de a vindeca zona și de a gestiona problema. Aceste reparări din păcate nu reușesc în totalitate și apar osteofitele (ciocurile) care ajung să fie un factor important în limitarea mobilității articulare. Artroza poate apărea atât în articulații sănătoase cât și în articulații traumatizate sau malformate. Degenerarea este mai frecvent întâlnită la femei după perioada de menopauză și la persoanele supraponderale. De asemenea, posturile vicioase căpătate la locul de muncă pot să favorizeze patologia.

Simptomele sunt clare si includ dureri inghinale (care tind să se agraveze în timpul mersului sau să se declanșeze după o perioadă de inactivitate), care iradiază înspre genunchi. Acesta este motivul pentru care orice pacient care se plânge de dureri de genunchi va fi examinat și la nivelul articulațiilor șoldurilor, în special atunci când nu există nicio istorie de traumă la genunchi, o slăbiciune, pierdere sau dezechilibru.

Diagnosticul este clinic si radiologic, razele X fiind folosite pentru a descoperi modificări ale structurii osoase, iar CT-ul și RMN-ul pentru a detecta prezența neregularitățiilor cartilaginoase.

Un plan adecvat de reabilitare are ca scop reducerea durerii, crescând gama de mișcare, readucând pacientul la viața activă de zi cu zi și, cel mai important, încetinirea evoluției bolii. Programul de kinetoterapie este eficient doar atunci când e efectuat precoce si corect. Trebuie ținut cont de faptul că articulațiile sunt organe de mișcare și, atunci când una dintre acestea nu funcționează în mod corespunzător, răspunsul natural al corpului este de a proteja zonele deteriorate, în special a celor implicate în mișcare.

Prin urmare, exercițiile de reabilitare vor avea ca scop restabilirea amplitudinii de mișcare, creșterea forței musculare și diminuarea dezechilibrelor. Trebuie eliminate comportamentele greșite de postură și menținerea unei bune coordonari. Aceste exerciții pot ajuta în mod semnificativ controlul durerii și îmbunătățirea calității vieții.

Pacientul se poate plange de o durere usoara in articulatia sacroiliaca, care se poate agrava atunci cand efectueaza anumite miscari, prin urmare, trebuie actionat prin limitarea activitatilor sportive. Uneori, pacientul poate, de asemenea,sa se plang de un „clic” sau zgomot „clonc”, care vine de la sold.

De obicei, exista dovezi ale unei traume acute sau microtraume mai vechi ce e responsabila pentru o contractura dureroasa, care simuleaza o problema articulara pe sold sau o durere viscerala, ceea ce duce pacientul sa se supuna unei serii de consultari de interne. Durerea poate iradia pana in zona inghinala. La sportivi muschiul iliopsoas si tendonul sunt de obicei responsabile pentru multe cazuri de durere inghinala – pubalgie. Iliopsoasul sau aductorii coapsei sunt de cele mai multe ori responsabili de durerile si neplacerile resimtite in aceasta zona.

Diagnosticul este de obicei clinic si se bazeaza pe teste musculare pentru determinarea rezistentei si pe palpare. Uneori, sunt necesare examinari suplimentare pentru a exclude o posibila accidentare musculara (scanare RMN) sau implicarea articulatiei coxofemurale (radiografie).

Tratamentul este universal conservator si se bazeaza pe masaj miofascial specific, in plus fata de masaj relaxant muscular – pe celelalte grupe musculare care sunt implicate de obicei, de postura si exercitii de stretching, tonifiere selectiva a psoasului si a muschilor sinergici (grupe de muschi care contracteaza impreuna pentru a realiza aceeasi miscare a corpului).

De asemenea, este foarte important sa se integreze si terapii manuale, care pot repozitiona eventualele disfunctii articulare.

pubalgia

Pacientul se poate plânge de o durere ușoară în articulația sacroiliacă, care se poate agrava atunci când efectuează anumite mișcări, prin urmare, trebuie acționat prin limitarea activităților sportive. Uneori, pacientul se poate plânge de un "click" sau zgomot "clonc", care vine de la șold.

De obicei, există dovezi ale unei traume acute sau microtraume mai vechi responsabile pentru o contractură dureroasă, care simulează o problemă articulară pe șold, ori o durere viscerală, ceea ce duce la supunerea unei serii de consultări de interne. Durerea poate iradia până în zona inghinală. 

La sportivi, mușchiul iliopsoas și tendonul sunt de obicei responsabile pentru multe cazuri de durere inghinală – pubalgie. Iliopsoasul sau adductorii coapsei sunt de cele mai multe ori responsabili de durerile și neplăcerile resimțite în această zonă.

Diagnosticul este de obicei clinic și se bazează pe palpare și pe teste musculare pentru determinarea rezistenței. Uneori sunt necesare examinări suplimentare pentru a exclude o posibilă accidentare musculară (scanare RMN) sau implicarea articulației coxofemurale (radiografie).

Tratamentul este universal conservator și constă în masaj miofascial specific, de relaxare, posturare, exerciții de stretching, tonifiere selectivă a mușchiului psoas și a mușchilor sinergici (grupe de mușchi care se contractează împreună pentru a realiza aceeași mișcare a corpului).

De asemenea, este foarte important să se integreze și terapii manuale, care pot repoziționa eventualele disfuncții articulare.

2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.