interventii chirurgicale

proteza de șold

Când durerea de șold este puternică și există limitări serioase ale funcției articulare, cu ajutorul unei radiografii complexe, medicul specialist poate sugera o intervenție chirurgicală și înlocuirea articulației cu o proteză.

Acest tip de operație este recomandat cu precădere persoanelor de peste 60 de ani, având în vedere durata de viață a protezei și scăderea activității fizice a acestei categorii de persoane.

Înlocuirea șoldului permite recuperarea unei bune calități a vieții și ameliorarea durerii, cu o perioada de viață a protezei de mai mult de 10 de ani, în 90% din cazuri.

Proteza de șold poate fi de 4 tipuri:

  1. Înlocuirea totală sau artroplastie, în care atât componentele femurale cât și cele ale bazinului sunt înlocuite;
  2. Proteza parțială (endoproteze) caz în care poate fi înlocuit fie capul femural fie cavitatea acetabulară.
  3. Acoperirea cu proteză a capului femural uzat fără a-l scoate. Această modalitate de intervenție se alege atunci când există o uzură modestă a articulației sau pentru pacienții mai tineri. Trebuie ținut cont de faptul că înlocuirea protezei va fi realizată printr-o nouă intervenție mai puțin complexă decât în cazul unei proteze normale;
  4. Revizuirea protezei sau reprotezare, care implică înlocuirea unui dispozitiv implantat anterior.

Reabilitarea după o intervenție chirurgicală de protezare are ca obiective recuperarea mișcării articulare, a forței musculare, a coordonării și modului de mers. Medicul dumneavoastră va aranja startul deja în spital, în primele zile după intervenția chirurgicală, cu mobilizarea membrelor, asistat de terapeut.

Perioada următoare după externarea din spital, este folosită pentru a recâștiga forță, mobilitate și funcționalitatea tipică a acestei zone, cu un remarcabil angajament al vostru dar și al fizioterapeutului vostru.

Vei fi îndrumat atât în sala de kinetoterapie cât și în piscină, caz în care recuperarea este deosebit de rapidă, după care se continuă cu o muncă specifică de recuperare a gesturilor care nu se mai executau corect.

2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.