spatele

Aproximativ 85% din populație este afectată de problemele ale coloanei vertebrale sau de dureri de spate. Coloana vertebrală este constituită din 33 – 34 oase: 7 vertebre în zona cervicală, 12 vertebre toracale, 5 lombare, 5 sacrale (sudate), 4 – 5 coccigiene.  Coloana vertebrală are patru curburi, doua lordoze (convexitate anterioară ) si doua cifoze (convexitate posterioară ). 

Vertebrele sunt oase scurte compuse din corp, arc și gaură vertebrală. Între corpii vertebrali sunt discurile intervetebrale. Acestea sunt compuse din inelul fibros si nucleul pulpos si au ca principal rol asigurarea funcției de amortizare si in același timp asista mișcările coloanei vertebrale.

Principalele funcții ale coloanei sunt legate de sprijin, protecție și mișcare. Segmentul lombo-sacral reprezintă locul unde converg atât forțele superioare cat si cele inferioare. Din acest motiv zona lombară este supusa la suprasarcini continue care pot deteriora articulațiile vertebrelor, ligamentele, discurile și mușchii care contribuie la furnizarea de sprijin și stabilitate a acestei regiuni. 

Cauza durerii coloanei este constatată după o evaluare amănunțită și un examen medical atent, ceeace poate implică investigații imagistice suplimentare. 

cuprins

2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.