Criolipoliza

Criolipoliza este cel mai popular tratament nonchirurgical pentru reducerea grasimii. Foloseste temperaturile scazute pentru a reduce numarul de celule adipoase. Celula adipoasa are o sensibilitate deosebita la frig, din acest motiv celelalte tipuri de tesuturi expuse la tratament nu au de suferit.

Iti doresti o schimbare in viata ta si ai inceput deja sa faci schimbari in dieta si activitatea fizica, dar ai zone incapatanate de unde stratul adipos nu vrea sa dispara, criolipoliza poate fi ceea ce cauti.

Cu toti ne nastem cu un numar finit de celule adipoase. In urma tratamentului prin expunerea acestor celule la temperaturi scazute declansam fenomenul de apoptoza (decesul celulei adipoase). Scopul tratamentului este de a reduce volumul de grasime in zona tratata.

Procedura nu necesita anesteziere si permite reluarea activitatilor imediat dupa finalizarea ei.

Dupa o evaluare a dimensiunilor si formei zonei ce necesita tratament, se alege marimea aplicatorului folosit si modalitatea de tratament. Zona tintita este marcata pentru a delimita actiunea aplicatorului. Un servetel imbibat in antigel este aplicat pe zona ce urmeaza sa fie tratata, iar peste acesta se aseaza aplicatorul care va absorbi zona marcata anterior. Temperatura in interiorul aplicatorului scade la – 5 grade celsius si pe masura ce temperatura tesutului scade, zona tratata amorteste. In cazul in care exista un discomfort initial datorat vacumului, acesta va disparea dupa aproximativ 10 minute.

Dupa finalizarea timpului de tratament, zona expusa este masata timp de 5-10 minute.

Posibilitatea de a avea complicatii este scazuta, iar nivelul de satisfactie ridicat. Pot aparea asimetri de tesut sau neregularitati. Foarte rar, in mai putin de 0,1% din cazuri, apare fenomenul de hiperplazie adipoasa paradoxala, ceea ce inseamna o crestere a tesutului adipos tratat. Acest fenomen apare de trei ori mai des la barbati decat la femei si este mai comun la cei cu descendenta Hispanica.

Dupa tratament nu exista restricii de miscare sau activitate. Poate aparea o durere asemanatoare cu febra musculara si mancarimi. Cel mai des este intalnita invinetirea zonei tratate. Acest fenomen face parte din procesele fiziologice normale ale organismului si dispare in maxim 3 saptamani. Corpul are nevoie de 4-6 saptamani pentru a elimina celulele adipoase din zona tratata si de obicei se observa o reducere de 20% a statului adipos din zona tratata