Terapie Manuala Ortopedica

Deseori, oamenii caută ajutorul fizioterapiei ca urmare a unei intervenții chirurgicale, în urma unui traumatism sau din cauza unor probleme dureroase, cum ar fi durerile de spate, dureri și limitări de mișcare la nivelul umărului și al cefei și tendinopatii. Din păcate, în cele mai multe cazuri, este recomandat doar tratamentul cu aparatele de fizioterapie, fără a lua în calcul motivul pentru care s-a ajuns la această afecțiune, antecedentele și examinarea de către un kinetoterapeut. 

Terapia manuală este o specializare în terapie fizică care implică abordarea problemelor musculo-scheletale, în care terapeutul folosește mâinile sale, atât în timpul examinării, cât și în timpul tratamentului. Alegerea tratamentului are scopul de a restabili starea de bine a pacientului prin orientarea către cauza inițială și tratarea acesteia, nu doar abordarea și eliminarea simptomului dureros. 

Ceea ce face terapia manuală unică este faptul că oferă posibilitatea fizioterapeutului de a combina cele mai recente descoperiri științifice cu raționamentul clinic corect. Acest tratament are ca scop cauza problemei, mai degrabă decât simptomul. În consecință, simptomul dureros – durerea – se oprește pasiv doar prin intervenția cu aparatele de fizioterapie dar cu ajutorul terapiei manuale există o participare activă a pacientului care, încă de la primele întâlniri participă activ prin exerciții în programul de recuperare. Utilizarea aparatelor de fizioterapie este limitată și are ca scop principal gestionarea durerii pentru a permite recâștigarea funcției corecte. 

Tehnicile și raționamentele utilizate de terapia manuală în timpul tratamentului pentru redobândirea stării de bine și a amplitudinii de mișcare pot fi: 

  • Mobilizarea și manipularea articulațiilor coloanei vertebrale în detaliu una câte una. 
  • Mobilizarea și manipularea articulațiilor membrelor superioare și inferioare. 
  • Înțelegerea comportamentului țesutului nervos in diverse patologii, cum ar fi inflamația nervilor (sciatică) sau disfuncții în mișcarea țesutului nervos. 
  • Înțelegerea sursei reale care provocă un simptom dureros prin teste de diagnostic diferențial. De exemplu, o durere la nivel de mână poate fi derivată din umăr sau gât. Exista teste clinice care permit fizioterapeutului să identifice cauza principală a durerii și să intervină direct pe sursă. 
  • Puterea, rezistența si elasticitate musculară. 
  • Potențiale dezechilibre musculare și impactul acestora asupra diferitelor patologii. 
  • Capacitatea mușchilor scheletici de a oferi stabilitate dinamică în executarea diverselor mișcări, atât în activitățile normale ale vieții de zi cu zi cât și în sport. 

Trebuie remarcat faptul că terapia manuală nu este același lucru cu chiropractica sau osteopatia, deși unele tehnici utilizate sunt comune.

 Avantajele sunt: 

  • Putem interveni în faza acută. 
  • Tratamentul are ca scop abordarea cauzei inițiale care a provocat disfuncția. 
  • Timpul de tratament este mult mai scurt si are ca scop recuperarea reală și completă a disfuncției, evitând posibile recidive.
2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.