Reeducarea Posturala Globala

Sistemul muscular este alcatuit din muschi dinamici si muschi statici. Cei dinamici sunt cei ce fac miscarile ample si de cele mai multe ori sunt foarte vizibili. In timp ce muschii statici sustin articulatiile in profunzime si muncesc din greu toata ziua.
In acelasi timp muschii nu sunt structuri independente. Ei prefera sa lucreze in grup si formeaza lanturi musculare ce se intind pe suprafete foarte mari.


Philippe E. SOUCHARD a fost fascinat de acet comportament al sistemului nostru muscular si a conceput o tehnica care aduce un echilibru intre musculatura statica si cea dinamica si in acelasi timp se adreseaza intregului corp oferind globalitate.

El a conceput 2 reguli simple care sunt guvernate de o intelegere foare buna a modului in care functioneaza organismul uman si de respect total al corpului ca intreg.

Prima regula:

Sistemul muscular este alcatuit din muschi dinamici – muschi cu un tonus mai scazut conceputi special pentru a face miscare si muschi statici – mai fibrosi si mai tonici al caror rol principal este de a oferii sustinerea posturii cand stam in picioare sau asezati.

Musculatura dinamica se poate relaxa mai usor prin pozitionari (dreptul abdominal cand stam pe scaun), dar musculatura statica necesita o contractie constanta datorita careia tinde sa de scurteze si sa devina rigida (musculatura coloanei)

Prima regula a Reeducarii Posturale Globale (RPG) deriva din acest comportament al muschilor si presupune alungirea statica a muschilor tonici.

A doua regula

Pentru a functiona intr-o maniera eficienta si pentru a exista coordonare muschii nostri lucreaza in echipa si creaza “lanturi musculare”. Daca ne aducem aminte de copilarie si de jocul “Tara tara vrem ostasi” momentul in care unul din adversari incearca sa rupa sirul duce la un dezechilibru si la o adaptare a intregului sir. O adaptare similara o produce si un muschi care functioneaza gresit in interiorul unui lant muscular.

Toate acestea ne conduc la necesitatea lucrului in globalitate.

Alungirea statica  amuschilor tonici si lucrul in globalitate sunt cele doua reguli ce stau la baza Reeducarii Posturale Globale, iar rezultatele tehnicii sunt exceptionale.