Terapia Schroth a scoliozelor

Ce reprezinta terapia Schroth pentru tratamentul scoliozelor?

Terapia Schroth reprezinta un complex de exercitii ce au ca scop abordarea tridimensionala a scoliozei in incercarea de a alungi trunchiul si de a corecta dezechilibrele cauzete la acest nivel de scolioza. Scopul este de a tonifia musculatuta profunda a coloanei vertebrale si proprie a cutiei toracice pentru a modifica pozitia anormala a trunchiului cauzata de scolioza. Kinetoterapeutul ofera un ghidaj specific pentru a alungi, indrepta si de-rota coloana vertebrala in functie de tipul de scolioza prin exercitii combinate cu tehnici respiratorii corective.

Scopurile exercitiilor:

  • Stabilizarea curburilor
  • Mobilizarea segmentelor rigide ale corpului
  • Imbunatatirea aliniamentului postural
  • Introducerea terapiei in activitatile zilnice
  • Promovarea corectiilor
  • Imbunatatirea controlului neuro-muscular
  • Cresterea fortei si rezistentei musculare
  • Diminuarea durerii
  • Imbunatatirea functiilor cardio-pulmonare

Cui se adreseaza terapia Schroth

Abordarea terapeutica poate fi folosita pentru pacienti de orice varsta si poate fi folosita pe orice tip de scolioza, inclusiv post-chirurgical.

Cum arata exercitiile?

Exercitiile sunt specifice in functie de numarul de curburi si de gravitatea acestora si tin cont de capacitatea de miscare a pacientului. Scopul principal este acela de a aduce in plan constient necesitatea unei posturi corecte prin pozitionare, repetari si respiratie. Exercitiile sunt construite in asa fel incat sa reduca rotatiile anormale ale cutiei toracice – gibusul si sa re restabileasca o corectie buna a bazinului. Pozitiile adoptate in cadrul exercitiilor vor fi modificate pentru a atinge particularitatile fiecarui pacient in parte.

Kinetoterapeutul o sa ghideze pacientul prin stimuli tactili astfel incat acesta sa constientizeze nevoia de alungire, indreptare si de-rotare pentru o indreptare cat mai eficienta.

Voi fi mai drept dupa terapia Schroth?

Reducerea curburilor tine foarte mult de cat timp e instalata scolioza. Scopul principal este de a incetinii si corecta cat se poae de mult evolutia scoliozei.

Cat dureaza tratamentul?

Programul de tratament este dezvoltat in urma unei evaluari initiale. O sedinta de tratament poate dura pana la 50 de minute si sunt recomandare intre 5 si 15 sedinte alaturi de noi pentrua invata corect cum sa efectuati exercitiile acasa. Continuarea programului terapeutic este o necesitate vitala si va ajuta sa va mentineti corectia posturala. Va recomandam sa reveniti la o reevaluare la fiecare 2-3 luni pentru a urmari progresul si pentru a modifica exercitiile in functie de noile aptitudini dobandite.