soldul

SOLDUL

1. Afectiuni frecvente
 
2. Afectiuni cronice
 
3. Interventii chirurgicale
 
Articulatia soldului (articulatia coxofemurala) leaga capul femural de osul coxal. intr-un mod similar cu articulatia umarului, este o articulatie sferica ce permite o mobilitate foarte mare.
Ligamentul glenoidian la nivel de umar si labrumul acetabular la nivelul articulatie coxofemurale, maresc suprafata cavitatii si cresc stabilitatea articulatiilor.

Spre deosebire de ligamentul glenoidian al articulatiei scapuralo-humerala, labrumul acetabular are un rol important in stabilizarea articulatiei si din acest motiv pastrarea integritatii lui este foarte importanta. Mijloacele de unire sunt reprezentate de o capsula intarita de trei ligamente, dintre care unul se afla in interiorul articulatiei – ligamentul acetabular.

 

1. Afectiuni frecvente

 

Contracturi sau leziuni ale muschiului iliopsoas

Muschiul iliopsoas este format din:
Muschiul psoas (psoasul mare si psoasul mic), care are isi are originea pe procesele transverse ale ultimei vertebre toracale (T12) si pe toate procesele transverse ale vertebrelor lombare (L1-L5) si pe corpii vertebrali aferenti si muschiul iliac ce isi are originea in fosa iliaca interna. Cei doi se insera pe trohanterul mic in zona inghinala.

Actiunea principala a iliopsoasului este de flexie a coapsei pe bazin, rotatie externa si lordozarea vertebrelor lombare.

Ranirea iliopsoasului este rar intalnita si poate fi un prim simptom la pacientii cu hemofilie. Mult mai frecvente sunt contractiile si hipotoniile ale acestui muschi. Contractura iliopsoasului este foarte frecventă. Inainte de a ajunge la Kinetic Plus probabil ati ajuns la cel putin un medic specialist de interne.

Nu exista nici o corespondenta intre starea anatomo-patologica si manifestarile functionale. Durerea poate porni discret din fosa iliaca si este acentuata de flexia coapsei. Nu provoaca impotenta functionala prelungita, dar reduce vizibil performanta sportiva. Poti auzi, uneori, un "clic" provenind din articulatie, din cauza hipo-sensibilitatii a psoasului si  a tractiunii excesive asupra tendonelor corespunzatoare, care actioneaza ca o coarda de chitara.

Tratametul de recuperare este bazat pe masaj miofascial pe muschiului ileipsoas, recuperarea extensiei  si a fortei musculare, impreuna cu o evaluare a muschiului piriform si un masaj reflexogen.  Anterior, este necesar sa se elimine posibilitatea unui blocaj al articulatiei si o pozitionare gresita a sacrului.

Veti fi capabil sa va intoarceti la sport intr-un timp scurt, dupa un tratament specific si personalizat. Vatamarea ileopsoasului cauzeaza o limitare functionala semnificativa, determinand o stare de ingrijorare si precautie mai ales pentru ca este de multe ori o leziune musculara care nu este diagnosticata atunci cand se solicita primul ajutor.

Tratamentul conservator este singurul  tip de tratament sugerat atunci cand apare acest  tip de patologie. Recuperarea medicala include: intreruperea activitatii sportive pe perioada tratamentului, de obicei este nevoie de un minim de 3 luni, analgezice locale, fiziotarapie, terapie TECAR WINBACK, laser, masaj miofascial, stretching specific, tehnici osteopate pentru repozitionarea sacrului si bazinului. Pentru a decide cand pacientul se poate intoarce inapoi la sport, este necesar sa se tina cont de variabile, cum ar fi activitatea sportiva si natura accidentarii.

 

Fractura de bazin

Accidentele rutiere sunt cauza principala de producere a fracturilor bazinului.

Acestea pot fi impartite in trei mari grupe :

  • Fracturile ce produc o discontinuitate a bazinului (pelvisului) si pierderea stabilitatii. Exemple de acest tip sunt: fracturi ale crestei iliace sau ale ischionului (in jurul gaurii obturatoare), fracturarea simfizei pubiene (fractura in aripa de fluture).
  •  Fracturi ce provoaca discontinuitatea bazinului, mentinand cu toate acestea stabilitatea lui. De exemplu: fractura izolata a pubelui, fractura izolata a ischionului.
  •  Fracturi si luxatii care implica articulatia soldului, cu sau fara fractura acetabulului. Fracturile pelvisului au o incidenta mare si complicatii grave. Acesta este motivul pentru care este fundamentala o interventie prompta din partea chirurgului ortoped, dar si un comportament prudent in timpul reabilitarii .

Te poti confrunta cu perioade lungi de spitalizare cu probleme asociate, neurologice sau cardiovasculare. Cand vii la noi, planul kinetoterapeutic va fi intotdeauna stabilit in urma consultării cu medicul chirurg ce a efectuat operatia, iar recuperarea va fii treptată si progresivă.

Trebuie mentionat ca pot aparea posibile complicatii care implica sistemul nervos, acestea pot fi precoce si sa se manifeste imediat sau mai tarziu cu probleme mai grave. In general, o leziune a sistemului nervos apare in 1-5% din cazuri de fracturi ale bazinului. Procentul creste la 18 % in cazul in care ambele arcade pelviene sunt afectate, ajungand pana la un maxim de 33%, atunci cand apar fracturi ale acetabului posterior insotite de dislocarea soldului.

Nervul sciatic este nervul care este mai frecvent implicat in aceste evenimente. Perioada de recuperare durează de obicei, de la 4 pană la 6 luni, desi este supusă anumitor variabile, in special varsta inaintata trebuie luata in calcul.

 
^^ inapoi sus ^^
 

2. Afectiuni cronice

 

Coxartroza

Afectiunea este inclusa in zona patologiei degenerative, care implica procesele de uzura a capetelor articulare, asa-numitele artroze.

Aceste procese degenerative atrag dupa sine o incercare de a vindeca zona si de a gestiona problema. Aceste reparari din pacate nu reusesc in totalitate si apar osteofitele (ciocurile) care ajung sa fie un factor important in limitarea mobilitatii articulare. Artroza poate aparea atat in articulatii sanatoase cat si in articulatii traumatizate sau malformate. Degenerarea este mai frecvent intalnita la femei dupa perioada de menopauza si la persoanele supraponderale. De asemenea posturile vicioase capatate  la locul de munca pot sa favorizeze patologia.

Simptomele sunt clare si includ: dureri inghinale (care tind sa se agraveze in timpul mersului sau se declanseaza dupa o perioada de inactivitate), durere care iradiaza inspre genunchi. Acesta este motivul pentru care orice pacient care se plange de dureri de genunchi va avea si articulatiile soldurilor examinate, in special atunci cand nu exista nici o istorie de trauma la genunchi, o slabiciune, pierdere si dezechilibru a soldului si coapsei muschilor.

Diagnosticul este clinic si radiologic, cu razele X folosite pentru a descoperi modificari ale structurii osoase si CT si RMN  sunt folosite pentru a detecta prezenta neregularitatilor cartilaginoase.

Un plan adecvat de reabilitare are ca scop reducerea durerii, crescand gama de miscare, readucand pacientul la viata activa dezi cu zi si, cel mai important, incetinirea evolutiei bolii. Programul de kinetoterapie este eficient doar atunci cand e efectuat precoce si corect. Trebuie tinut cont de faptul ca articulatiile sunt organe de miscare si atunci cand una dintre acestea nu functioneaza in mod corespunzator, raspunsul natural al corpului este de a proteja zonele deteriorate, in special a celor implicate in miscare.

Prin urmare, exercitiile de reabilitare for avea ca scop restabilirea amplitudinii de miscare, cresterea fortei musculare si diminuarea dezechilibrelor. Trebuie eliminate comportamentele gresite de postura si mentinerea unei bune coordonari. Aceste exercitii pot ajuta in mod semnificativ in controlul durerii si imbunatatirea calitatii vietii.

 

Pubalgie

Pacientul se poate plange de o durere usoara in articulatia sacroiliaca, care se poate agrava atunci cand efectueaza anumite miscari, prin urmare, trebuie actionat prin  limitarea activitatilor sportive. Uneori, pacientul poate, de asemenea,sa se plang de un "clic" sau zgomot  "clonc", care vine de la sold.

De obicei, exista dovezi ale unei traume acute sau microtraume mai vechi ce e responsabila pentru o contractura dureroasa, care simuleaza o problema articulara pe sold sau o durere viscerala, ceea ce duce pacientul sa se supuna unei serii de consultari de interne. Durerea poate iradia pana in zona inghinala. La sportivi  muschiul iliopsoas si tendonul sunt de obicei responsabile pentru multe cazuri de durere inghinala – pubalgie. Iliopsoasul sau aductorii coapsei sunt de cele mai multe ori responsabili de durerile si neplacerile resimtite in aceasta zona.

Diagnosticul este de obicei clinic si se bazeaza pe teste musculare pentru determinarea rezistentei si pe palpare. Uneori, sunt necesare examinari suplimentare pentru a exclude o posibila accidentare musculara (scanare RMN) sau implicarea articulatiei coxofemurale (radiografie).

Tratamentul este universal conservator si se bazeaza pe masaj miofascial specific, in plus fata de masaj relaxant muscular – pe celelalte grupe musculare care sunt implicate de obicei, de postura si exercitii de stretching, tonifiere selectiva  a psoasului  si a muschilor sinergici (grupe de muschi care contracteaza impreuna pentru a realiza aceeasi  miscare a corpului).

De asemenea, este foarte important sa se integreze si terapii manuale, care pot repozitiona eventualele disfunctii articulare.

 
^^ inapoi sus ^^
 

3. Interventii chirurgicale

 

Protezarea soldului

Cand durerea de sold este puternica si exista limitari serioase ale functiei articulare, cu ajutorul unei radiografii complexe, medicul specialist poate sugera o interventie chirurgicala si inlocuirea articulatiei cu o proteza.

Acest tip de operatie este recomandat cu precadere persoanelor de peste 60 de ani, avand in vedere durata de viata a protezei si scaderea activitatii fizice a acestei categorii de persoane.

Inlocuirea soldului permite recuperarea unei bune calitati a vietii si ameliorarea durerii, cu o perioada de viata a protezei de mai mult de 10 de ani, in 90% din cazuri.

Proteza de sold poate fi de 4 tipuri:

  • Inlocuirea totala sau artroplastie, in care atat componentele femurale cat si cele ale  bazinului sunt inlocuite;
  • Proteza partiala (endoproteze) caz in care poate fi inlocuit fie capul femural fie cavitatea acetabulara.
  • Acoperirea cu proteza a capului femural uzat fara a-l scoate. Acesta modalitate de interventie se alege atunci cand exista o uzura modesta a articulatiei sau pentru pacientii mai tineri. Trebuie tinut cont de faptul ca inlocuiriea protezei va fi realizata printr-o noua interventie mai putin complexa decat in cazul unei proteze normale;
  • Revizuirea protezei, sau reprotezare, care implica inlocuirea unui dispozitiv implantat anterior.

Reabilitare dupa o interventie chirurgicala de protezare are ca obiective recuperarea miscarii articulare, a fortei  musculare, a coordonarii, si modului de mers. Medicul dumneavoastra va aranja startul deja in spital, in primele zile dupa interventia chirurgicala, cu mobilizarea membrelor, asistat de terapeut.

Perioada urmatoare dupa externarea din spital, este folosita pentru a recastiga forta, mobilitate si functionalitatea tipica a acestei zone, cu un remarcabil angajament al vostru dar si al kinetoterapeutului vostru.

Vei fi indrumat atat in sala de kinetoterapie cat si in piscina, caz in care recuperarea este deosebit de rapida, dupa care se continua cu o munca specifica de recuperare a gesturilor care nu se mai executau corect.

 
^^ inapoi sus ^^