spatele

SPATELE

1. Afectiuni frecvente
 
2. Afectiuni cronice
 
3. Interventii chirurgicale
 
In  jur de 80% din populatie este afectata de problemele ale coloanei vertebrale sau de dureri de spate.

Coloana vertebrala este constituita din 33 – 34 oase:  7 vertebre in zona cervicala, 12 vertebre toracale, 5 lombare, 5 sacrale (sudate), 4 – 5 coccigiene. Coloana vertebrala are 4 curburi in plan sagital : 2 cu convexitate anterioara (lordoza cervicala si lombara) si  doua cu convexitate posterioara (cifoza toracala si cifoza sacro-coccigiana).

Vertebrele sunt oase scurte compuse din corp, arc si gaura vertebrala. Intre corpii vertebrali sunt discurile intervetebrale; structuri dintr-un tip special de cartilaj care asigura stabilitatea si miscarile coloanei, de asemenea functioneaza si ca amortizoare.

Principalele functii ale coloanei sunt legate de spijin, protectie si miscare. Segmentul lombo-sacral al coloanei este cel mai flexibil dar cel mai expus la fortele mari ce ajung aici. Acest aspect expune zona lombara la suprasarcini continue care pot deteriora articulatiile vertebrelor, ligamantele, discurile si muschii care contribuie la furnizarea de sprijin si stabilitate a acestei regiuni.

Cauza durerii coloanei este constatata dupa o evaluare amanuntita si un examen medical  atent, ceea ce poate implica investigatii suplimentare incluzand raze X, CT sau RMN si chiar examinarea integritatii traseului nervos.

 

1. Afectiuni frecvente

 

Dureri de spate acute / post traumatice

Durerile  de spate in zona de lombara  se pot referi la o gamă largă de leziuni sau condiții. Cu toate acestea, suntem specialisti în tratarea tuturor.

O cauza comuna a durerii acute de spate, poate fi un fel de junghi cauzat de o indreptare brusca a coloanei vertebrale. Este foarte important sa se verifice daca sunt  nervi strangulati/compresati in aceste cazuri, care de obicei aduc dupa sine o combinatie cu dureri severe de injunghiere in jurul locatiei nervului. În cele mai multe dintre aceste cazuri, pacientii  vor simti, de asemenea, dureri musculare la nivelul spatelui care conduc la probleme de somn, care la rândul lor, pot agrava starea lor.

Radiografiile sunt frecvent folosite in diagnosticarea acestor leziuni, desi RMN-ul sau scanarea CT pot fi de asemenea intrebuintate daca doctorul suspecteza ca ar fi implicate discurile intervertebrale.
Avem o mare experienta in tratarea acestor tipuri de afectiuni cu fizioterapie, cu masaj terapeutic, reeducare posturala globala RPG, osteopatie si exerciti eficiente  pentru tonifierea masei musculare.

Exercitiile selective de intarire si de consolidare de baza sunt foarte eficiente aici, in consolidarea muschilor necesari sa sprijine spatele si de a reduce instabilitatea.

Un lucru care nu trebuie trecut cu vederea cand avem de  a face cu acest tip de leziuni este ca durerile de spate sunt accentuate de obiceiurile pacientului. Posturile vicioase si greutatea excesiva sunt factori favorizanti ai durerilor de spate.

 

Fracturile vertebrelor lombare

Fracturile vertebrelor lombare pot cauza dureri intense. Aceste leziuni sunt divizate in 2 categorii clinice:
fracturi fara implicatii neurologice (fracturi stabile) si cele cu implicatii neurologice (fracturi instabile). Acestea sunt de tip mai complex deoarece nervii coloanei poti fi deteriorati daca sunt implicati in leziuni ulterioare.

In ambele cazuri pacientii vor experimenta dureri de spate localizate, miscari limitate sau schimbari posturale. Aceste leziuni pot duce la cifoza sau scolioza in unele cazuri.

Radiografiile sunt de obicei suficiente pentru diagnostic, deci CT-ul sau RMN-ul pot fi necesare pentru verificari ulterioatre.

Fracturile stabile pot fi tratate prin fizioterapie in salile noaste de kinetoterapie unde telul este de a reduce durerea si de a recupera toata mobilitatea. In cazul fracturilor instabile, chirurgia este necesara in primul rand pentru a stabiliza coloana.  

In oricare din cazuri, suntem specialisti in reabilitare post operatorie.

Protruzia discala

Discurile intervertebrale se comporta ca un amortizor pentru coloana, drept urmare cand un disc isi modifica pozitia  poate provoca o durere mare si multe deficite posturale.

Sunt cativa factori care trebuiesc luati in considerare in aceste cazuri – directia in care discul s-a mutat, indiferent daca o hernie este prezenta sau nu, si daca sunt comprimate/sugrumate radacinile nervoase.

In aproape toate cazurile, tratamentul conservator este specific si eficient. Printr-o combinatie de terapie manuala si fizioterapie conceputa sa imbunatateasca forta musculaturii lombare si abdominale si rezistenta membrelor inferioare, putem reduce durerea si reda postura normala. Osteopatia si Reeducarea Posturala Globala sunt de asemenea foarte eficiente pentru a reusi sa se stabileasca un echilibru in zona afectata.

 
^^ inapoi sus ^^
 

2. Afectiuni cronice

 

Probleme cronice lombare

Durerea cronica lombara (lombalgia) este un termen general care se poate referi la o varietate larga de conditii, de la degenerarea discurilor intervertebrale, la sciatica si cruralgie, precum si alte conditii care afecteaza discurile  intervertebrale si nucleul lor interior.

Din cauza complexitatii acestor conditii, ele sunt adesea greu de diagnosticat si mai greu de tratat. Suntem o echipa de kinetoterapeuti, bine pregatiti pentru a trata durerile de spate cronice.

Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca vindecarea dureri persistente de acest tip poate fi un proces de lunga durata în sine. Munca in sala de kinetoterapie si hidrokinetoterapia sunt cruciale în tratarea durerii de spate pe termen lung.

De asemenea abordarile complexe ce includ elongatii vertebrale mecanice, fizioterapie TECAR WINBACK, electroterapie wireless, si o serie de tehnici osteopate si de Reeducare Posturala Globala fac ca centrul nostru sa fie unic in Brasov.

 

Spondiloliza si spondilolisteza

Spondilolisteza se refera la un defect în morfologia coloanei lombare. Acest lucru se întâmpla atunci când istmul vertebral (o fâsie subtire de os care leaga fatetele superioare si inferioare ale coloanei vertebrale) se deformeaza si permite alunecarea vertebrelor una peste cealalta. Aceasta poate fi anterioara – anterolisteza sau posterioara – retrolisteza. În cazul în care problema este bilaterala, stabilitatea posterioara este pierduta si apare o alunecare anterioara a vertebrei L5 (în majoritatea cazurilor) in raport cu sacru.

Cauza nu este pe deplin cunoscuta, dar unii cercetatori cred ca unele persoane pot avea pur si simplu o slabiciune congenitala a istmului. Microtraume repetitive sau o singura trauma severa poate provoca declansarea acestei afectiuni.

Aceasta afectiune este principala cauza de dureri de spate in zona joasa la adolescenti si tineri sportivi. Aceasta problema este în esenta benigna, dar tinde sa avanseze de-a lungul anilor si sa fie o cauza de instabilitate la nivelul coloanei vertebrale lombare. Din acest motiv, este bine sa fie tinuta sub observatie.

Primul pas este de diagnostic clinic, cu toate ca mai multe teste ar putea fi necesar sa fie efectuate pentru a confirma acest diagnostic, dar o radiografie a regiunii lombosacrale este de cea care sustine un diagnostic clinic.

În cazurile mai avansate, listeza poate provoca stenoza, ducând la compresia nervului si aparitia tuturor problemelor ce origina de aici. Terapia conservatoare este preferata si consta în consolidare, exercitii care reduc miscarile de alunecare ale corpului vertebral, cresterea retroversiei bazinului si reducerea lordozei lombare. Ca urmare a acestui fapt, terapia fizica si terapile manuale sunt folosite, în functie de manifestarea clinica a bolii.

 

Stenoza canalului lombar

Stenoza canalului lombar reprezinta îngustarea diametrului antero-posterior si transversal al canalului spinal. Simptomele sunt: parestezii, durere, disconfort, slabiciune si senzatie de greutate in picioare. Intermitent dificultatile senzorio-motorii în timpul mersului sunt similare cu cele care rezulta din insuficienta vasculara cronica. Aceste probleme pot afecta un picior sau ambele si pot aparea fie dupa o perioada îndelungata de timp petrecut in picioare, sau chiar si dupa o scurta plimbare.

În timpul consultului de specialitate, medicii vor fi constienti de amplitudinea limitata de miscare a zonei lombare si va solicita probabil o radiografie in cazul in care suspecteaza ca stenoza este cauza acestei limitari. CT-ul si RMN-ul pot permite diagnosticarea mai precisa a intensitatii stenozei.

Recuperarea va dura cel putin 2 luni, cu 2-3 sedinte pe saptamana in piscina, sala de kinetoterapie, însotite de tratamente osteopatice. Este foarte important sa se realizeze masaje pentru relaxarea regiunii dorsale si lombare, precum si intinderea muschilor lantului  posterior si exercitii de baza de stabilitate.

Tratamentul chirurgical trebuie sa fie luat in considerare ca plan de rezerva si trebuie efectuat cand apare impotenta motorie pe membrul afectat.

 
^^ inapoi sus ^^
 

3. Interventii chirurgicale

 

Indepartarea herniei discale

Tratamentul chirurgical aici este rezervat pentru cazurile în care tratamentele conservatoare selectate s-au dovedit a fi ineficiente. Interventiile chirurgicale pot fi utilizate si în cazurile în care leziunile neurologice avanseaza, iar exacerbarea simptomelor poate deveni un risc. In functie de localizarea si marimea herniei, neurochirurgul va recurge la o modalitate potrivita de interventie.

Tratamentul se face de obicei cu tehnica non – invaziva (2/3 cm – cicatrice). In cazurile de complicatii majore poate fi necesar sa se adopte o abordare mai traditionala  folosind  laminectomia.

Unii chirurgi pot efectua, de asemenea decompresia discului percutanata  folosind laserul. Totusi, acest tratament nu garanteaza ca simptomele nu se va mai repeta.

Dupa interventia chirurgicala, un program de reabilitare este esential pentru a asigura recuperarea optima.

 
^^ inapoi sus ^^